Passar solceller alla tak?

Solceller passar på de flesta tak men för att ditt hus ska få ut det mesta möjliga av din solcellsinvestering bör du titta på dina tak samt dess förhållande till väderstreck. Dagens solceller har en livslängd på ungefär 30 år så det är viktigt att du har ett tak som kan hålla lika länge. Om du har ett äldre tak kan det därför vara bra att passa på att renovera taket redan i samband med montering av solceller då du annars kan behöva att både lägga om taket och montera om solcellerna vid ett senare tillfälle vilket varken är bra för din plånbok eller miljön.

Ett tak i söderläge ger bäst effekt av dina solceller men det fungerar även med tak i andra väderstreck, även om ett norrläge inte är att rekommendera. Det som påverkar mest med ett väderstreck längre från söder är tiden det kommer ta att tjäna in din solcellsinvestering.

Takets lutning har även det stor påverkan på solcellernas effekt. Beroende var i landet du bor varierar den optimala lutningen utifrån hur högt solen står. I Söder bör du ha en lutning på ca 40 grader jämfört med i norra Sverige där lutningen bör vara ca 45 grader.

Recensioner från vår facebook